Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 13:22 - За доматите като растителна култура
Автор: boris66 Категория: Други   
Прочетен: 6972 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.05.2010 14:26


Дами и господа,

доматите произлизат от Южна Америка. Когато първите конкистадори са стъпили на тази земя ,са видели доматите като култура растителна, която влиза в храната на индиянците.
Те са ги пренесли и разпространили и в Европа ,а след това са внесени и разпространени и в България ,която със своят умерен климат се явява доро място за отглеждането им, особено Тракийската низина и районите на село Мокрище, Пловдив и Пазарджик -там се намираше най-голямата фабрика за детски храни. "Витамина" ,която изнасяше за целият СИВ и Вършавски Договор, храни и доматени пюрета, лютеници и консерви .Доматите са култура, която обича слънцето и водата, така ,че те се сеят ,преди всичко до трап с вода и на слънце. Почвата трябва да бъде алувиално -ливадна или може и чернозем, а може и да е леко песъклива, това не влияе особено много на доматът .Доматът се сади рано на пролет между 10 и 20 ти март, като предваритемно е пикиран в кофички, за да се охорми хубава коренова система, която ще влезе в почвата в предваритлено пригатвено трапче с леко фуниеобразна форма.
Когато се засади домътът се прекрепва и завръзва на колче
и продрежда в редичка, като леко се засипва коренът със земя, която е по-рохкава може и леко, за да натори с естествен оборски тор, а и ако мястото е торно -т. е. там са слагани естественият тор от гледани животни е още по-добре за добива .Доматът трябва да се полива 1 път седмично обилно с вода .В зависимост от вида той дава домати -след 80 дни, като през този период цъфти ,оформя стебло и завръзва домати.
Днес познаваме различни сортове  домати -Идеал-средно голям домат ,Ранен-зрее рано -юни началото на август, Розов,
Чери-малки но много на стъблото , Среден ,Фантазия-голям сочен и тъмно-розов на цвятДомат-чушка -плодът е с форма на чушка, Оранжев ,Пловдивски малък,Наслада ,Берика, Бонония, Реяна, Бела-разработка  на БАН.Върху един сорт се работи с години 10-20 -30 години като се отсяват и отделят доматите с по-добри и желани качества и отново се засаждат и репликират.  
image
 Идеал
image
 Фантазия

Доматите са плод ,който има плод -ягода и семената са разположени в плода от тях се получава новият разсад.
Доматът съдържа витамин Д в най- голямо количество,
който в съприкосновение със Слънцето способства за добрата пигментация на кожата. Той има изключителни хранителни и вкусови качества, като се използува за салати, сосове ,пюрета лютеници, яхний .Доматът може да се консумира и зрял и зелен, като от него може да се приготвят турший ,сладка -сладко от зелени доматчета. Може да се третира с бурдолезов разтвор, против вредители. Използуването на нитрати не е желателно, защото плодът се скапва и на вкус горчи -няма го вкусът на естествено -узрелият домат на слънце и вода.Месеците, в които доматите са в сила са юни , юли ,агуст и септември .Доматът е едногодишно растение и се сади година за година ,като е хубаво да се променя мястото на садене.Със своите хранителни качества ,той намира място и в храните на космонавтите ,летците и морските офицери, като влиза в състава на много консерви ,пюрета ,лютики, лютеници, турший, кетчупи,зеленчукови супи ,сокове, пици,  в тубички и специални опаковки.Естествено отгледаният домат е за предпочитане пред оранжерийният. В момента в Москва тече и се работи по космически проект Марс 500 за стъпване на хора и живеене на Марс и отнасяне на растения ,едно от които е доматът, грахът и краставицата ,а в храната на космонавтите фирма "Апетит" е включила храна от домати на доматена основа,извършва вече проби и дегустаций с участинето на лекари и спациалисти по хранене.   




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4120340
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол