Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 22:22 - Какво значи един човек да бъде свободен
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



          Това е тема, която е вълнувала не малко хора и е изследвана от много хора в литературата .
   "Свободата Санчо е голяма работа ".Да бъде свободен един човек, означава да упражнява любимата му професия, да бъде свободен ,да се занимава с интересите си ,да изказва свободно своите мисли ,
да се среща със своите приятели ,да упражнява спорта си, да обича, и да бъде обичан .Да е свободен означава да бъде същевременно и обвързан с един кръг от хора -любимите му хора ,които подхождат на образованието му ,ценза му ,манталитета му и характера му ,така че той да се преоткрива в тях.
"Free me" ,"Sweet Freedom ",са два хита от световната естрада, които показват стойността на личната свобода. Може да я оцени само този ,който я е изгубил по някакъв начин ,който е окован и манипулиран.
В йогизма има един термин , който се нарича" Мокша"-значи пълно освобождаване -от илюзий ,от грешни 
представи, от робий ,от окови на духа ,от грештни представи -познаване на истината ,за доста неща ,стъпване на едни правилни позиций за живота !Казват един народ бил свободолюбив -значи 
обичал свободата и той не е свикнал хомот да носи и да бъде манипулиран и да му бъдат налагани 
разни догми, норми и други схващания значи, че все пак свободата е някакво самоопределяне ,а не абсолютен хаос и слободия .Свободата е закономерност и възможност за мобилност и действие.
Казват че диктатурата била свобода, а демокрацията е била робство на човек от човека ,именно това е 
излизане от хаоса в едно общество ,всичко да е на мястото си като части от един организъм и упражняването на "Демос Кратос"-Власт на Народа! свободата също значи и заетост с една любима дейност ,значи и обвързвани с любим човек ,значи гледане на любимо изкуство, значи и четене на любим роман ,значи и упражняване на любимо хоби. А когато един човек обича истински, духът му лети -всичко е порив и е истински свободен !!!


Тагове:   човек,   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4109062
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол