Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 11:38 - В нощта на Рождество
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 5418 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.12.2010 14:37


Дами и господа,

наближава един от хай-светлите коледни празници- Рождество Христово. На трапезата се слагат нечетен брой постни ястия-7-9-11 -зелеви сърмички с ориз, чушки с боб, баница с тиква, баклава, ябълки, портокали ,мандарини, руска салата, ушав, ореховки, щрудели, щолени, пуканки, червено и бяло вино. В този ден завършва Рождественският Пост. Хубаво е да се отиде на Църква ,за да се пречестим. На този ден трябва да бъдем благотворителни и добри .Пее се тропарът-" Бог се роди Коледо, Бог се Роди, Коледо, Добре дошли коледари, коледари, добри гости, добри гости с пендари. Да има берекет и здраве, вакли овце по ливади, яки крави в обори, добър плод на нива ,на нива, че и в градина .Добра булка да ни шета по чардаци и дворове!"image
Казват, че на този ден молитвите се чуват от Бог и от ангелите и стават чудеса и също така се сбъдват мечти. Трябва добре да знаем ,че всяко добро направено, ще ни се върне 100- кратно.
image
  Руската ПЦ го празнува на 19 ти декември
image
 Чудотворна икона на св. Николай Чудотворец
image
Българският патриарх Максим ,които ще отслужи Рождество Христово.
Когато бях в Европа видях, че Ст. Николай е особено тачен в Северна Франця-St. Nikolaus- St. Claus-Father Frost-Дядо Коледа-и там всички се готвят усилено за Рождество,
Въобще всичко се променя в тези дни-украси, хората,магазините - всичко. В Англия пък хората ходят на църква, дори и военните .В Германия-Баварските Алпи, пък, слагат елови клонки с 4 ябълки и небелени фъстъци и 1 червена запалена свещ. Всичко свети ,в душите на хората ,също.
  " Любими, мой, Български Народе, дано Бог те благослови като богоизбран народ ,въпреки трудностите ,през които минаваш
и изпитанията, които ти дава, защото най-добрата жертва Богу е Дух съкрушен!"
image
 Коледна пита...с паричка...
image
 сърмички с ориз от кисело зеле-листя...
image
Чушки с боб-коледни...
image
  Вита Коледна баница с тиква и късмети...
image
 
Коледни меденки -въобще на Коледа всичко ухае на канела, мед и ябълки!
image
 Чашата червено вино символизира Христовата кръв
image
  Рождественска икона от Рождественски манастир-осветена носи здраве и късмет.
Хубаво е в камината -огнището да се сложи едно голямо полусухо дърво, най-често круша или дъбово дърво-Бъдник, които да сгрее стаята и трапезата. У който се падне парата, ще е богат ,през годината-парите ще са у него. В питата се слага и чепка от дрян за здраве-ако го изтеглиш, ще си здрав, през годината .Казват ,че в такъв момент самият Бог Иисус идва с нас на трапезата-"Там ,където са 2 ма, или 3 ма събрани в моя чест и аз съм посред тях..." Които ти дойде на гости на Коледа, или се сети за теб, ще идва през цялата година.Коледните празници протичат от 24. 12 до Стефанов ден.Яде се ,пие се и се весели и се спохождат роднини, приятели.
             ***ЧЕСТИТО ВИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО***





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4074271
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол