Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2012 11:24 - Настъпва страстната седмица за християните
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3741 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.04.2012 14:05


  Дами и господа,

започва страстната седмица за християните, седмица в която се преосмислят всички стари неща, претеглят се на кантар грешките и делата ни. "По делата ще ги познаете", пречистваме се ,за да посрещнем най-големият християнски празник- Възкресение Христово или Великден.
На този ден Христос възкръсва от гроба, след като бе бит ,разпнат на кръст на Голгота ,преди 2012 години в Йерусалим, Израел .С това Божият син изкупи с кръвта си, пролята за нас на кръста, нашите грехове и изми лицето ни пред Господа ,за да ни направи достойни, като род човешки ,да продължим напред през вековете. Дали сме достойни да се докоснем, дори до полата на дрехата му, това ще преценим сами, за да се покаем за грешките си и да получим опрощение за тях ,от самият Господ.Отново ще боядисаме червени , цветни и шарени яйца-символ на живота и неговата победа над смъртта,  ще изпечем козунаци-символ на Христовото тяло, ще заколим агнето-символ на саможертвата на Агнеца, който е чист, като агне, ще отпием от червеното вино, символ на христовата кръв.
Ще се наречем братя и сестри ,възлюбени в Господа. Природата ликува и празнува и ние също ще отпразнуваме победата на Вечният живот над смъртта ,злото и тъмнината-"Христос Возкресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробе, живот даровав."Нека на този ден си подадем ръце за обич, взаимопомощ, мирно разрешение на проблемите, благотворителност и щастливо прекрачване напред към бъдещето.Христос Возкресе ,братя и сестри!
image
 Великденски цветя-красиви, като самият Бог, те са атрибутите му-"те са божието съвършенство поднесено ни наготово в природата."
image
 Великденски хляб-символ на нашето тяло и червеното яйце, символ на божията любов.Той е завит и има форма на галактика в чийто център е червеното яйце символ на Големият взрив и оттук това че всички произлизаме от едно и също място и сме братя и сестри А това са измерения с които Бог отец и Син боравят и са в тяхното
полезрение и възможности-Невъзможното за човека за Бога е възможно!
image
 Великденска трапеза-жертвеното животно агне или птица- кокошка, патица ,пуйка е символ на агнето -Христос.
image
 Великденско вино-символ на христовата кръв, с която се пречестяваме.
image
 Пасхална икона от Сергевска лавра- Рублйов
image
 Великденски яйца, обагрени в най-различни цветове,
те са символ на живота.
image
 Черепишкият манастир,чието име е свързано с името на Иван Шишман и където има чудотворна икона на света Богородица. Тук от векове се празнуват пасхи и празници.
Тук беше и средната семинарийска школа на България, среден филиал на Висшата ни Духовна Академия ,кътче на искърското дефила в което е съхранявана българщината ,векове наред ,през времето на мракобесието, на игото ,за това място е писана песента "Откога се ,мила мойа майно лйо ,зора зазорила, мила мойа майнолйо зора зазорила...."песен за Цар Иван Шишман и неговата конница.
image
  Рилска св. Обител един от най-големите ни манастирски комплекси у нас ,стопанисван от светият синод , БПЦ и студенти от Духовната Академия в София.
В лоното на Рила Планина ,обграден от пищни гори, борови и смърчови, той съхранява духовността на българите ,през много векове. Тук е гробът и мощите нетленни на св. Иван Рилски- Чудотворец и гробът на Цар Борис 3 ти .Докосването на хората до тях ,води до изцеление и чудеса. Щастливи са хората,които ще посрещнат Пасха в манастирската обител и ще се черкуват в Централният храм.
  В Йeрусалим ще слезе Божественият огън, който ни доказва, че Бог е реален и съществува ,той гори, но не изгаря ,има разделителна способност.Ще бъде пренесен в много държави и в много църкви по света, включително и в България.
image
            Чудотворният огън в Йерусалим
В тези дни е време да се смирим да осъзнаме себе си като част от Христовото тяло и да се опитаме да станем по-добри !Природата ще ликува с нас и ще хармонира на настроението ни -"Христос Воскресе" отново и в 2012 година и никой и нищо не попречи да го посрещнем с трептящи от щастие и радост сърца, защото самият бог е Любов, Мъдрост и Истина-най-голямата Любов, най-дълбоката мъдрост и най-чистата истина!Запалената свещ е символ на нашата саможертва и на нашият път, по който вървейки ,трябва да пръснем светлина.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4108382
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол