Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 07:19 - Есенна подготовка на лозята за зимата
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 6468 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.11.2012 12:14


          Дами и господа,

есенната подготовка на лозята за зимата се състои в това:
лозето трябва да се преобърне с права казма(аерация на почвата).
Хубаво е да се наръси с 2-3%- тов разтвор на калиев перманганат ,които да заздрави лозите от наранявания при брането на гроздето от гроздобера.Хубаво е да се постави по 1 шепа тор-за предпочитане естесвените американски торове-от червеи ,борови иглички и микрогранули с минерални соли ,за да се подхранят лозите и корените им след беритбата,химията вече не е модерна.Всички нови лозички трябва да се засадят сега и да се наторят и да се полеят с вода и корените да се покрият с шума.Дръвчетата, овощните, също трябва да се засадят сега и да се наторят и привържат на колче.Ако почвата е много твърда поради суша трябва да се копае на пролет ,след като се стопят  снеговете и почвата се напои със снежна подпочвена вода и омекне.Хубаво е да се намажат стволовете на дърветата с негасена вар против микроби и вредители.В Германия пък увиват главините с наилон и ги връзват с тел ,за да не измръзнат през зимата.Въобще те работят много прецизно и нависоко-от 50 см нагоре е поведена лозата.Французите пък бетонират лозето си и оставят само около лозата място за копаене, поливане и торене-френско лозе тип Шалон Дю Шампан.Вече не са модерни химикалите и са отречени отдавна пестицидите, хербицидите, ДДТ-то,раундъбът,купроцинът.Те предизвикват рак на млади години, около 40 те,и не са за предпочитане въпреки привидно"добрият ефект".Нали това ние целта да си произведем нещо по-чисто и по истинско и да усетим приятният гъдел на любителското лозарство и овощарство.Розите шипките и къпините също трябва да се подрежат.
Може да се полеят лозите по малко, за да има влага, с която да се възстановяват и да почиват през зимата и да събират сили за на пролет.Лозето не трябвада се реже през есента, защото да не измръзне ,а и това,което е измръзнало да се види и да се отстрани напролет.Така може да се каже, че лозето е подготвено за зимата.
В този момент имаш чувството, че земята диша и леко шумоли и в умът ти минава ,като приятен спомен едно стиготворение от детството-"Угарите зашумяха".Природата иска само малко внимание,тя е жив организъм, за да ти се отблагодари щедро!България има умерен климат и е с много плодородна почва-Тракия,Добружа,Златията,Софийското поле,Кюстендилската низина,Крайдунавските райони на Силистра,Тутракан,
Кресненската долина,Крайморските райони.Тук се раждат и отглеждат най-добрите ни гроздови сортове,ябълки и череши,кайсий и праскови.Характерни сортове са Поморийската шефка,алиготето,хамбургският мискет,мерло,асеновградският мавруд,врачанскиат мискет,теменуга,врачански григон,ризлинг,
булгар,сензо,виола,димят,кардинал,смесени -десертно винени.
image
 Подрязване на лоза-хамбургски мискет
image
 Американски сорт череша-Бинд
image
 
нар
image
Райска ябълка
image
смокиня





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4102533
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол