Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 08:53 - Днес е Никулден-6.12.2012г
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2345 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.12.2012 11:15


Дами и господа,

днес е Никулден,денят на банкерите,моряците,морските специалисти-стифадори,търговци,пилотски специалисти докери,капитани,щурмани,техници,инженери,свързочници,
боцмани,лоцмани.Св Николай Чудотворец е живял в гр. Мир ,Ликийска област през 3 ти век и е починал в 342 година и е бил защитник на бедните. Веднъж тои е дал кесия със злато на един беден човек ,за да откупи свободата на 3 те си дъщери,които са били с поругана чест,за да се задомят и оженят за заможни хора-една след друга,а човекут е видял в него Божи Пратеник.И той е хранел хората с рибаи е обичалда прави безвъзмездни подаръци.Живял е близо до море.
Мощите му са съхраненни от Православната Църква и пренесени през 1087г. в гр. Бари ,Италия. Имах щастието да ги видя в Рим в Българската църква св. "Кирил и Методий", която се намира на Фонтана ди Треви в Рим.Свещенникът ни ги даде да се поклоним и ни даде по 6 евро да се почерпим за здраве и дълголетие.
Той пази моряците от буря ветрове и от беди в морето и ги зкриля.Той е закрилник и на имота и парите.
На почти всяко пристанище има икона на св. Николай Чудотворец, изградена като музайка-Одеса,Торонто,Ню Йорк,Ротердам,Варна и т. н. Той е покровител на тези градове.
Именници са Николай,Никола,Никол,Колю,Николина,Никифор,Никита,Никанор,Ники,
Николета...и т.н.Дядо ми се казваше Никола и беше много добър човек и герой от Първата световна война , Балканската и Междусъюзническата война,брат ми е кръстен на него и е Николай.ЧЕСТИТО на всички именници!!!Честит празник на всички празнуващи православни християни.Желаем преди всичко здраве радост в семейството,успехи в работата и службата,на всички гурбетчий-закрила от светеца!
На този ден се яде риба , рибни специалитети и морски дарове-шаран плакия,пангасиус,бяла риба,скумрия,миди,октоподи,скариди,пулца от раци и т. н.пият се бели вина и се слага хляб и сладкиши на масата.На иконата на св. Николай Чудотворец се поставя 1 килограм с жито,за да е хлебна и спорна годината!Счита се, че ако се постави икона на светеца на стената ,тя пази и дома на моряка.Хубаво е да се постави и един макет на яхта ,насочена с върха към входа -това носи пари в дома ,през цялата година.
У северните народи-Холандия Франция Нормандия Дания,Швециа Финландия легендата за св Николай или ст Клаус е точно този Дядо Мраз който идва от Лапландия и носи пари и подаръци на децата.Те си слагат чорапчетата на вратата и там им се пускат бонбони и шоколади ако са добри били през годината а ако са лоши има само въглени и съчки.
image
  Атонски манастир, който съхранява историята на светците и до наши дни.Чудотворни икони и е на море-вижда се от минаващите кораби.Атон е една легенда жива и е светиня,която върши чудеса и е история,съхранила православието и сподвижничеството
и до наши дни.






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4073582
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол