Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2013 12:28 - Какво е времето?
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3012 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.04.2013 21:45


Дами и господа,

времето е едно много интересно понятие, което до сега не е напълно изяснено .Казват времето тече, значи, че то е като водата ,която тече в някаква посока ,значи ,че то има вълнови характер и се подлага на всички закони на физиката-като светлината ,която има дуалистичен характер, на които се подлага ,дуалистиченчен характер, веднъж вълна, с всички за нея вълнови свойства, втори път частица, която има материална структура-която ние наричаме времеви квант и който стои в основата на нишковидната Вселена и вакуума
.Върху него действуват интерференция ,рефракция ,гравитация ,защото то е материална структура и е нещо,което е частица.То е нещо ,не е нищо, според диалектическият материализъм.Времето тече в някаква посока и може да се отбележи на права линия ,като има начало и посока -лъч.За времето във Франция има еталон,който се определя с атомни часовници.
Единици за време са секунда ,минута, час."Времето е в нас и ние сме във времето"-един път, то е частица и е в нас и втори път то е вълна и ние сме в него ,а то тече.Именно за това в Космоса ,то тече по-различно от на Земята, защото гравитацията е различна-"Парадокс на Близнаците".S=V.T ,T=T1+T2+T3....+Tn/n,това е известната формула за пътят изразен чрез скоростта и времето като цялото време е сума от много малки интервали  от време затова врмето се усреднява Т=T1+T2+T3...+Tn/n,така се получава най-голяма точност в самолетоводенето, в корабоводенето ,в автомобилизма ,в навигацията въобще като цяло.Познаваме различни периоди от време- мили=10(-3), микро=10(-6), нано=10(-9) ,пико=10(-12) секунда,секунда, минута ,час,ден,седмица ,месец ,година, век, ера...и т. н.Ние сме свидетели на много открития на нуката, например при изкривяването на пространството имаме черна дупка ,където времето клони почти към 0 ,а масата към безкрайност-свръхплътно вещество и обратното във въкуума-масата клони към 0 ,а времето към безкрайност.Американският физик ,нобелист Стивън Уайнбърг е открил, че в началото на Вселената стои времеви квант, за начало, а от него започват едни фибри ,образувани от времеви кванти и тя става нишковидна.При четиримерното пространство на Минковски имаме 3 те измерения ,а 4 тото е времето ,което е 4 ти взаимен перпендикуляр на 3 те взаимно перпендикулярни измерения-дължина ,ширина, височина.То обикновенно се изнася на отделна скала ,която е кръгова и се нарича-часовник.От най- древни времена ,часовниците биват -слънчеви, пясъчни, водни ,механични, електрически, електронни ,атомни, които се отличават със своята различна точност и прецизност.Изработват се календари-на Маите, Грегориански, Юлиански и т. н., като стигнем до най- съвременните.Летоброенето започва от 0 ,като това е годината в която е рапнат Христос и съответно имаме пр. н. е. (до Христа,before Christ),след новата ера(След Христа, After Christ).Така времето се отразява по години, векове ,ери, до даши дни.На 21.12.2012 година имаше версия, че времето ще спре ,че ще свърши светът. Наистина мина меторит, който предизвика особен вид магнетизъм, който разкъса софтуера на компютрите, след изгаряне на бушоните по места ,но времето не спря, животът на Земята ,не свърши и то продължава да тече напред.1 ден е=24 часа или обиколката на Слънцето около Земята за 1 денонощие.1 месец=28,30,31 дни .1
година= 365 дни, или 12 месеца, а високосната е 366 дни, когато месец фефруари има 29 дни.Един век има 100 години ,една ера (епоха) има няколко века-например ерата на турското робство-5 века.В астрономията е останала една единица -светлинна година -това е единица за разстояние ,за което лъчът на светлината ,излъчен от едно светещо в Космоса тяло изминава за 1 година-S=V. T(S- 1 sv g,V-300 km/s,T=1 година, също така парсек-единица за разтояние.
При скорости, които надвишават скоростта на светлината -300 км/с, (E=m.(c)2,имаме скок във времето ,т. е. то не тече така ,като преди ,при по-малки скорости.Масата клони към 0, а скоростта е до и след скоростта на светлината 300 км /с енергията е константа ,според закона за запазване на енергията Е=const.Т. е. тела, поставени в условията на скоростта на светлината, наимоверно олекват.Ek=m(V)2/2,Ep=E-Ek.Потенциалната и Кинетичната енергия взаимно преливат една в друга ,като се преобразуват от Еp=max,Ek=0 , Ep=0 ,Ek =max,при случаят на падащо тяло от височина Н=max, към земната повърхност Н=0,естествено,като всичко тече във времето T.Всички процеси във физиката и химията, физикохимията ,протичат във времето T и имат свое начало и край.Катализаторите-активатори и инхибитори пък  ускоряват или забавят това Т на химичната реакция. Доказано е ,че в Дубна ,при протичане на ядрени процеси и ядрени взаимодействия-ядрен разпад и синтез ,времето за миг спира T=0,или се получават времеви тунели в пространството, така го чувствуват работещите хора там-имат чувството ,че времето за миг е спряло,или че се намират едновременно на 2 места,сякаш са попаднали в един времеви тунел, в който придвижването от началото му до края е мигновенно,след което ,то отново започва да тече.Може би има области в Космоса, в които времето спира, тръгва, тече по-бързо или по бавно или въобще не тече, но след като ние ги откриваме тези неща ,тук на Земята ,значи че, и в Космоса ги има, като явления физични.Според Общата теория на Айнщайн за относителността ,Времето Т е относитемно понятие т. е. имаме различни времена в зависимост от това ,спрямо какво или коя отправна точка са измерени -например на един кораб имаме Т к-корбано време ,което тече на кораба .Т местно време, което тече спрямо мястото на мястоположението, Т Гринуичко-спрямо Гринуич(UTC-Универсално време),Tм=Tг-dT,dT-поправка за времето,взета от картата, добавена към UTC,Т звездно-времето измерено спрямо звездите ,Т и истинско-всичките тези времена усреднени,с добавени всички поправки, тъй като между тях има известна разлика и когато се изчислява истинският път за проплаваното разстояние S се взима това Ти истинско,за изчислява не на ИК-истинският курс .При измерването на една звезда се взима усредненото Т=Т1+Т2+Т3...+Tn.
Имаме ли връщане на времето назад-това явление се нарича "Де Жа Вю"- като на кинолента, която се връща назад във времето и се виждат стари ,изминали вече събития-може да се получи с кинолента, или като особено състояние на човешкият мозък, да вижда минали събития -"Де Жа Вю" ефект.Когато имае една равнина, която е изкривена под формата на парабола и я прободем с една права линия ,ние виждаме образ на точката от едната част на параболата(настоящето), проектиран върху другата част на параболата(миналото), т. е. това е едно събитие ,което е видяно в миналото в този момент t.Известно е ,че много от Космонавтите, астронавтите ,по време на полет им се присънва родният край с бащината къща, с рекичката или поточето и полянката, където са си играли -това не е ли едно малко Де Жа Вю към  началото ,от където си тръгнал!?! Аз също съм го изпитал -когато летях или плавах по далечни земи, съм изпитвал една неумолима носталгия по родната улица и училищен двор ,където съм отрасъл, като дете,интересна интерпретация на и във времето.При Черните дупки във Вселената имаме налице маса, която клони към безкрайност, обем към 0, времето тече мигновенно и една материална точка, попаднала във фунията на Черната Дупка, се оказва за миг в края на тази дупка т. е. имаме свръхплътност в центъра на тази Черна Дупка,или времеви тунели в пространството на Космоса ,които могат да ни пренесат на огромни разстояния, почти мигновенно.В Large Hadrronne Colider(LHC) адронният колайдер в Церн пуснаха да се движат едно срещу друго с висока скорост ядра, които като се слбъскаха помежду си се получи тази супер-първична божествена материя, която е била в началото на времето T и секунди след Големият взрив във Вселената,или една малка първична вселена от където ние всички водим началото си. Това беше едно уникално и грандиозно откритие, което ни показа ,че тази протоматерия е градивна и е много финна, не е експлозивна и унищожителна.Открити бяха и доказани практически теоретично установените частици "хигс-бозони", наречени на името на американският физик Хигс.Всъщност теорията на Стивън Уайнбърг за нишковидната вселена и опитът в Церн се припокриват, защото именно това е онзи нулев времеви квант на началото и тази протоматерия ,която се получи след сблъсъка на ускорени ядра.Хубаво е да знаем всичко за своят произход и начало и то експериментално доказани.
  




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4104426
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол