Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 09:29 - 3 ти март,ден на Освобождението на България от Османско иго
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 3175 Коментари: 1 Гласове:
2



         Дами и господа,

днес е 3 ти март,ден на освобождението на България от Османско иго,национален празник.Днес е и 3-тини на баща ми,той е офицер.На този ден е подписан Сан Стефанският мирен договор и е известен краят на Руско-турската освободителна война,която известява краят на едно 5 вековно робство и империя над Българският народ,наред с него празнуват и сръбският народ,и албанците,и италианците.Във Ватикана е паметникът на Капитан Петко войвода и паметникът на Скендърбек,албанеца на кон, който с ятаган е воювал срещу турците.На този ден ние поднасяме венци и цветя на паметниците на загиналите войни-Плевен ,Скобелевият парк,София,Враца,Пловдив,Варна морската градина.
Нека си спомним за тези герои и се поклоним пред паметта им.Никола Войводов,Кочо Честименски,Христо Ботев,Васил Левски,Никола Обретенов,Захари Стоянов,Георги Бенковски,Панайов Волов,Поп Харитон,Стефан Караджа,Поп Сава Ктрафилов.Възстановена е вярата на хората и Българската Православна църква,като официална вяра.Армията полага венци под паметниците на загиналите войни и епопеи на героизъм-Шипка,Околчица,Скобелев парк,Плевенска Панорама,Пловдив старият град,Варна-морска градина,Русе-баба Тонка паметник...!image
   Нека поднесем тези цветя под паметниците им и си спомним за тях,и преклоним глава пред подвига им и паметта им.



Гласувай:
2



1. kasnaprolet9999 - Да благодарим на Русия и на народите ...
03.03.2014 17:41
Да благодарим на Русия и на народите й за най - ценното, което сме придобили с тяхна помощ - свободата, като в същото време- Шипка, са ни дали възможността да докажем, че я заслужаваме!

Поклон пред хилядите й жертви!

Горното признание няма нищо общо с русофилството, нито с днешната политическа ситуация в Украйна. Беше време, когато русофилите вкарваха в лагери русофобите(вкл. и моят баща), но това стана много по-късно и не би трябвало да се смесват тези събития. Казват, че българите били признателен народ. Защо ли тогава днес пред паметника на ген. Гурко в София имаше само няколко цветенца, заедно с моите. Мой праддо е бил опълченец на Шипка и всички знаем, какво щеше да се случи с опълченците, ако не са били руските войски. През априлското възстание българите опитаха сами да се освободят от турско робство, но не успяха. Само съвместните усилия на руски и присъединени към тях белоруски, украински, финнски, румънски и полски войски, заедно с българския корпус успяха да направят това. Снимката, която съм сложила в моя блог днес е символика на тази страхотна коалиция, довела до победен край това велико дело. Поздрави!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4073557
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол