Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2017 21:41 - Слънцето ,звездата която носи живота на нашата планетаЗемя
Автор: boris66 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.04.2017 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дами и господа,

Слънцето е най- близката звезда и светило, което носи живота на нашата планета Земя.
Често пъти е издигано в култ от различните народи-Бог Амон Ра ,Солеи.От движението на Земята около слънцето зависи всичко на земята -сезони, температурен ход, греене,
затопляне ,растителност ,която е пряко свързана ,животински свят ,обитатели на мортата и океаните .Датите на слънчевото движение около Земята дори са издигнати в култ от хората-Пролетно равноденствие-21-22 март ,Лятно и Зимно слънцестоене и т. н.
Докато свети тази звезда ,ще има и живот на нашата планета. При затопляне всичко започва да расте и да се развива и да цъфти и да връзва плод ,да зрее и т .н .Дори това определя и расите по земята-цвят на кожата ,очите ,косата ,ръста и всички останали особености-бъла, жълта ,черна, червена раса , ескимоси ,пигмеи и т. н.
Това определя и продължителността на деня и нощтта -имаме слънчев изгрев и залез.
По Слънцето се водят и морските съдове в мореходната астрономия има "3 слъца"-метод за определяне на Най Вероятното Място на Кораба.В много държави има построени обсерваторий -Пулковска,Гринуичка,Варненска,НАО Рожен,ЕО, и т .н.Всички изследвания на слънцето имат голямо значение и за народното ни стопанство,селско стопанство,транспорт и т.н.,метеорологията и синоптиката също,медицината ,астрономията, жоенното дело,туризма и курортното дело.
Годините с голямо слънчево греене се познават по кръговете на едно отрязано дърво-те са по-ярки.Това влияе и върху изпарението на водите и образуването на валежите и влажността на въздуха в близост с водните басейни.-реки, морета, езера.
Във всички моменти на годината то е важно за живота на Земята ,на хората ,животните и растенията ,с различни температури на земята то формира климата на дадено място и регион.Изригванията по слънцето-протуберанси-турболуенция са от голямо значение за здравето на хората при големи слънчеви изригвания има хора които не се чувствуват добре,налице са и магнитни бури влияеши на здравето на хората.Протуберансите са от най различен вид-гейзерни,примковидни,сторго вертикални и отсечени,изригващи огнетечна лава и маса от недрата на слънцето -то е в постоянно движение и обмен на маса и вещество с процеси подобни в термоядрените електроцентрали и с близки ядрени взаимодействия-термоядрен синтез, разпад и т. н.това кога изгрява и кога залязва слънцето е отбелязано в Слънчевият астрономически годишник и е настолна книга на учени и капитани на морски съдове,пилоти и астрономи.Слънчевото греене зависи и от ъгъла ,под който падат лъчите към Земята.Те са най- силни около екватора, защото са най -преки и перпендикулярни, а с увеличаване на географската ширина те падат под ъгъл-косо и греенето се намалява от тук и температурите на съответните места .По този начин се формират климатичните пояси-екваториален,субекваториален,тропичен-около тропиците,субтропичен,умерен,субумерен,субполярен и полярен климатичен пояс-отличаващи се с различна флора и фауна ,почви и климатични особености.
Като те преминават от горещини +50 ,до мнусови температури до -50 градуса до полярният кръг и арктически кръг.Слъчевият кръг при изгрев е най- голям в Япония-не случайно я наричат -"страната на изгряващото слънце"От слънчевото греене зависят добивите в селското стопанство,транспорта,климатологията,валежите изпаренията на водата свързани пряко и с температурите и техният годишен ход.Именно това многообразие прави тази звезда върху лицето на Земята.
Слънцето се обхожда от Земята за 24 часа или едно денонощие а за 365 денонощия извършени движения на Земята около Слънцето -това еедна астрономическа година.Само високосната е 366 дена.То изгрява от изток на запад изалязва на запад,
след което настъпва сумрак и нощ и изгрява.Луната ,която е спътник на Земята и не свети, а само отразява слънчевата светлина.Интересно астрономическо чвление е Слънчевото затъмнение -това е явление когато Луната застане между Слънцето и Земята на една линия и го затъмни за известно време.А лунно затъмнение е когато Луната е напълно или частично закрита от Земята.С помощта на Слънчевата светлина и водата и хлорофила растенията извършват фотосинтезата-т. е. те дишат и живеят развиват се и ратсат ,те има прираст на биомаса.Слънцето отделя и поток от заредени частици, което се нарича слънчева радиация и според земните стандарти е доста сложна и голяма -достига до Плутон и тя предизвиква смущения в телевизионните и радиопредаванията до Красивото Северно Сияние .Диаметъра на слънцето е 1 390 000 км.Масата му е 1 989 030 кг.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boris66
Категория: Изкуство
Прочетен: 4117816
Постинги: 918
Коментари: 1736
Гласове: 3228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол